Producenci
 
Promocje
 
Polecane
Waterpick Waterpick
0,00 zł  
 

Oczyszczanie organizmu

Kwas kaprylowy, olej z oregano, czyli jak skutecznie odgrzybić organizm ).

Liczne kolonie drożdży, które z powodu zbyt zakwaszonego organizmu (a taki bardzo często mamy), namnażają się jak oszalałe, są przyczyną wielu chorób i dolegliwości - m.in. skóry, układu pokarmowego, dróg rodnych, układu nerwowego czy immunologicznego.

 
Szczególnie niebezpieczne są drożdże Candida albicans, które produkując około 80 różnych toksyn czynią ogromne spustoszenie w organizmie w obrębie różnych narządów. Często podobieństwo objawów do zespołu przewlekłego zmęczenia, alergii pokarmowych, chorób przewodu pokarmowego, zespołów osłabionej odporności immunologicznej powoduje leczenie tych zespołów i chorób a nie Candida.


 
"Pod koniec XX wieku, szczególnie w krajach zachodnich pojawiła się nowa grupa pacjentów, uskarżająca się na zespół różnych, na pozór nie powiązanych ze sobą symptomów, przejawiających się byciem totalnie chorym z objawami jak gdyby wielu różnych chorób występujących jednocześnie. Pacjenci kierowani są do różnych specjalistów, którzy stwierdzają, że wszystko jest z nimi OK. Ostatnim ze specjalistów jest przeważnie psychiatra, który stwierdza że wszystko to jest u pacjenta w głowie, że pacjent wmawia sobie te choroby - czyżby?

Pojawianie się tego rodzaju pacjentów nastąpiło lata po tym jak współczesna medycyna zdecydowała się leczyć większość schorzeń przy pomocy antybiotyków, czyli produktów pleśni. Antybiotyk o szerokim spektrum zabija wszelkie bakterie w organizmie człowieka, nawet te przyjazne, które współzawodniczą o kolonizację naszego przewodu pokarmowego z adwersarzem zwanym candida albicans. Candida albicans jest niepozornym organizmem z pogranicza świata roślinnego zamieszkującym dolną cześć przewodu pokarmowego od momentu naszego przyjścia na ten świat. spełnia ona ważną rolę trawienną pomagając w procesie rozkładu cukru przez organizm. Jej drugie oblicze jako niszczyciela naszego systemu immunologicznego w przypadku jej przerostu, poznajemy ostatnimi laty, chociaż pierwsze przypadki były opisane już przez ojca medycyny Hipokratesa. Candida jest obecna praktycznie wszędzie w środowisku i dopóki nasz organizm posiada normalne funkcje obronne jest dla nas niegroźna.

Inni mieszkańcy jelit to tzw. "pozytywne" bakterie: acidophilus, bulgaricus, bifudus i inne. Podobnie jak candida, odgrywają ważną rolę w trawieniu, ponadto co jest mniej rozpowszechnione lub uznawane, kontrolują rozwój candidy albicans żywiąc się nią. Te pozytywne bakterie są zasiedlane w przewodzie pokarmowym z mlekiem matki. sam fakt nie karmienia piersią noworodka może powodować niekorzystny stan braku równowagi między pozytywnymi bakteriami a candida, co czasami ma poważne konsekwencje w przyszłości.

Głównym czynnikiem sprzyjającym przerostowi candidy jest nadmierne przyjmowanie antybiotyków szczególnie o szerokim spectrum. Antybiotyk będący produktem pleśni o właściwościach bakteriobójczych, nie jest w stanie wybiórczo unicestwić złych bakterii pozostawiając lactobicilus, który spełnia pozytywną role. Usuwa wszystkie bakterie napotkane bez wyjątku, kreując w ten sposób nierównowagę i początek problemów: Niestety lekarz nie doradza nam byśmy w trakcie kuracji lub po jej zakończeniu zasiedlili przewód pokarmowy ponowne przyjaznymi bakteriami, usuniętymi przez antybiotyk, a tak niezbędnymi dla naszego zdrowia i dobrego samopoczucia.  
 
Kolejnym powodem przerostu candida w organizmie jest współczesna dieta, która odbiega znacznie od tego czym żywiliśmy się w czasach gdy nasze życie towarzyskie kwitło w jaskiniach. Tu skubnęliśmy jakiegoś korzonka, tam warzywko, potem jakiś owoc czy zwierzątko. Było to pożywienie w naturalnej nieskażonej, nieprzetworzonej, świeżej postaci o wysokich walorach odżywczych i antygrzybicznych. Współczesna nie psująca się żywność nafaszerowana jest konserwantami. Produkty te są trwałe, łatwe w przechowywaniu i przyrządzeniu ale są martwe, nie zawierają żywych składników odżywczych potrzebnych człowiekowi do rozwoju i kontrolowania populacji drożdży w naszym organizmie. Przykładem niech będzie tu chleb nasz powszedni sporządzony z oczyszczonej (usunięte składniki odżywcze) mąki z dodatkiem wody z kranu (chlor, fluor) i drożdży. Po takim przyrządzeniu trudno doszukać się w chlebie jakichś wartości odżywczych, chyba że po zamianie w prostych węglowodanów w cukier (świetnej pożywki dla candidy). 
 
Dobrym przykładem "zdrowotnych" właściwości oczyszczonej żywności niech będzie zdarzenie z czasów wojny w Wietnamie. Gdy zabrakło miejscowego ryżu dla armii i ludności południowo wietnamskiej sprowadzono ulepszony biały ryż z USA. W krótkim czasie wśród ludzi jak i inwentarza zwiększyła się liczba rożnych pospolitych chorób. Ktoś zauważył że kury karmione miejscowym ryżem mają się nadal dobrze a te na amerykańskim wikcie padały jak muchy. Gdy wprowadzono do głównie ryżowej diety południowo azjatyckiej z powrotem naturalny nieoczyszczony ryż miejscowy, sytuacja zdrowotna konsumentów poprawiła się momentalnie. Chodzi o to że główne składniki odżywcze są zawarte w łupinie zbóż, która jest usuwana w nowoczesnym procesie oczyszczania.
 

Objawy zespołu Candida mogą pojawiać się nagle lub stopniowo i obejmują:

Przewód pokarmowy: niestrawność, gazy, przelewanie i kruczenie w brzuchu, zapalenie, bóle, biegunki lub zaparcia, pieczenie w brzuchu, nieprzyjemny oddech, suchość lub pieczenie w ustach, naloty i zmiany barwy na języku, pleśniawki, zespół jelita nadwrażliwego.

Somatyczne i alergiczne: zdrętwienie, palenie albo mrowienie; bolesność, obrzęki, sztywność i bolesność stawów, bolesne i napięte mięśnie, przekrwienie i uczucia zatkania w nosie, ucisk w głowie, bóle głowy, "zdrętwienie ogólne", mroczki lub plamy przed oczami, szum w głowie, w uszach, skrócenie oddechu, ograniczenie możliwości wykonania głębokiego oddechu, kłucie w klatce piersiowej, utrata wagi ciała, zawroty głowy, nadwrażliwość lub uczulenie na związki chemiczne, zimne stopy i ręce, obniżenie popędu seksualnego, niska temperatura ciała.

Umysł/ Emocje: chroniczne zmęczenie-brak sił, senność, osłabienie koncentracji i pamięci, drażliwość, uczucie utraty siły i energii do życia, zdezorientowanie, depresja, napady paniki i płaczu, zaburzenia snu, uczucie zdrętwienia, kłopoty z podejmowaniem decyzji, mentalne zamieszanie, zmienność nastroju, lęk, napady gniewu.

Skóra: trądzik, zmiany grzybicze na skórze, stopa atlety, swędzenie skóry i odbytu, plamiste - siatkowate zmiany na skórze, suchość skóry, egzema, wyprzenia, stany zapalne skóry, wysypki na twarzy, grzybicze i zapalne zmiany paznokci, pokrzywka, zmiany podobne do tocznia, łuszczycy.

Układ moczowo płciowy: stany zapalne pochwy i nawracające infekcje grzybicze, wyczerpanie, niezadowolenie z seksu, świąd pochwy i krocza, nieregularne i bolesne miesiączki, bóle, kolki, skurcze, częste oddawanie moczu, nawracające infekcje pęcherza moczowego , pieczenie w trakcie oddawania moczu z bolesnym parciem na mocz, retencja płynów w organizmie, obrzęki. impotencja i problemy z prostatą u mężczyzn, zapalenie gruczołu krokowego, zespół napięcia przedmiesiączkowego".

Czynniki predysponujące do rozwoju drożdżaków: niewłaściwa dieta, długotrwałe stosowanie antybiotyków, leki (zwłaszcza antybiotyki), niedobór składników odżywczych, osłabienie funkcji wątroby, osłabienie odporności, stany chorobowe, zmiana flory jelitowej, zmniejszenie wydzielania soków trawiennych.

Sposobów na usunięcie Candida z organizmu jest kilka. Poza odpowiednim sposobem odżywiania się, należy wprowadzić preparaty niszczące tego grzyba, np.:
- kwas kaprylowy,

- olejek z dzikiego oregano

- przygotowane przez nas mieszanki ziołowe

 


 
 
Olejek z dzikiego oregano

Olejek z oregano tradycyjnie stosuje się w celu poprawy trawienia, funk­cjonowania układu oddechowego i immunologicznego oraz ze względu na jego właściwości antyoksydacyjne. Zawiera związki fenolowe, karwa­krol i tymol, które zdaniem naukowców odpowiadają za korzystne właści­wości oregano. Stwierdzono, że karwakrol i tymol hamują rozwój różnych bakterii i grzybów oraz mogą być pomocne w zachowaniu odpowiedniej równowagi mikroflory jelitowej i właściwego trawienia. Oregano ma silne właściwości antyoksydacyjne (źródło: www.solgar.pl TUTAJ).

 
Kwas kaprylowy

Kwas kaprylowy zwalcza kandydozę (przerost drożdży),infekcję Candida Albicans, głód na słodycze i łaknienie cukru (słodycze to idealne środowisko dla namnażania się grzybów), kontroluje apetyt, działa przeciwbakteryjnie w przewodzie pokarmowym, działa przeciwdrożdzakowo.

Badania nad kwasem kaprylowym wykazały, że łącząc się z błonami komórek drożdżaków, powoduje ich rozerwanie i śmierć. Badania wykazują na znaczne zmniejszenie koloni drożdżaków w jelitach przy systematycznym stosowaniu kwasu kaprylowego. W jednym z badań stwierdzono, że kwas kaprylowy zmniejsza ślady drożdżaków (Candida albicans) w posiewach kału o 30-90%, po zaledwie 16 dniach suplementacji. Kwas Kaprylowy jest zazwyczaj bardzo szybko wchłaniany z jelit do krwioobiegu i w celu pożądanego działania przeciwdrożdżakowego musi być łączony z minerałami, aby zapewnić wolniejsze tempo uwalniania w przewodzie pokarmowym. W kandydozie kwas kaprylowy należy wprowadzać stopniowo, aby zapobiec pogorszeniu się symptomów lub je ograniczyć, ponieważ opisane drożdżaki wydzielają toksyczne substancje (źródło: www.solgar.pl TUTAJ).
 
W tej kategorii nie ma produktów.